Brandpreventie en behoud van een groen Portugal.

Zoals u weet is er na de verschrikkelijke branden van 2017 er enige beweging gekomen in de logge ambtenarenmolen. Er worden wat onzinnige en zinnige maatregelen genomen en nieuwe wetten gemaakt. Over de wet over het schoonhouden van het land rond uw huis kunnen we ons afvragen of de verzekeringsmaatschappijen lobby zijn flinke best heeft gedaan. Maar toch, ons huis is gespaard gebleven  omdat we pal rond het huis weinig grote/hoge vegetatie hadden, en…..toch maar tijdens de bouw besloten hadden om geen houten ramen en deuren en dak te nemen, hoezeer we het veel mooier en “gezonder” vinden. Op verzoek van sommigen een verduidelijking van de wet.

U had de tijd tot 15 april, maar tot 31 mei worden er geen boetes gegeven. De Gemeentes zorgen voor de naleving, en kunnen bestraft worden als zij dat niet doen.

Rond uw huis over een afstand van 5 meter geen bomen en struiken hoger dan 50cm. Tussen de 5 – 50 meter moet er tussen de kruinen 4 meter afstand zijn.

Ik wil hierbij graag opmerken dat mijn eigen terrein redelijk tot goed schoon was, te groot en te stijl  om in 1 jaar alles schoon te hebben. Ondanks dat is ons terrein van 4 hectaren zeer zwart.

De “wilde” vegetatie van ons terrein bestaat uit verschillende soorten eiken, kurkeiken, meidoorn, modronho, zwarte elzen en wilgen bij de rivier en natuurlijk de onvermijdelijke bramen, brem etc. Sierbomen en fruitbomen, waaronder olijf, staan op een van de weinige platte stukken bij ons huis. Door jarenlange ervaring hadden we al geen bomen  en struiken dicht bij ons huis, maar die jarenlange ervaring is niet opgebouwd door vreemde en verwoestende branden  zoals die van 15 oktober 2018.

Na de brand lopen bijna alle eiken, kurkeiken, meidoorn en modronho nu weer uit, de meeste dennen halen het niet. Van de fruitbomen hebben sommige door het schone terrein het gered, maar de wind heeft het vuur en hitte over de rivier gestuwd zodat er toch een flink stel gesneuveld zijn. De olijf is het taaiste, mocht die geen nieuwe blaadjes krijgen dan loopt ‘ie in ieder geval van onder aan de stam uit. Willen we in de toekomst een groen en vruchtbaar land hebben, dan pleit ik voor een aanplant van endemische vormen, of minstens van bomen die omgeving vriendelijk (geen invasieve soorten) zijn en een brand kunnen overleven. Hier bedoel ik dus geen  mimosa en eucalyptus mee.

Er wordt veel ophef over de Anna Paulowaboom. Wat ik ervan begrijp is dat er 2 soorten zijn. Er is er 1 voor de houtproductie, die door genetische manipulatie geen bloemen krijgt en dus geen zaad produceert, die al zijn energie in de groei steekt, kortom een bodem uitputter zoals de eucalyptus, en er is een tuin variant die wel de bloemen, en dus (zeer veel) zaad, heeft. De laatste variant voelt zich in dit klimaat goed thuis dus kan een bedreiging gaan vormen, net zoals de mimosa, voor de inheemse soorten. Voordat iedereen die boom gaat planten lijkt het me raadzaam om je eerst goed te informeren…. Mocht iemand hier goede info over hebben dan hou ik me aanbevolen om die te ontvangen.